Що їсть вовк?

Опубликовал admin | Тварини | середа 20 березня 2013 20:35


Що їсть вовк?

Вовк – дивно чуйний і уважний хижак. Володіючи прекрасним нюхом і гострим слухом, на диво добре орієнтується на будь-якій місцевості. Хоча зір розвинений слабкіше, воно значно перевершує зір домашніх собак. Розвинена здатність пристосовуватися. Наприклад, вовки без проблем відрізняють мисливця (небезпека) від грибника.

Їжа вовків

Гадати, що їсть вовк, немає необхідності. Це давно вивчено. Вовк – типовий м’ясоїдний хижак. Традиційно в його меню включені олень, лось, домашню худобу, куріпки, зайці і тетерева. Через голод і відчаю вовки можуть відважитися напасти на ведмедя, сплячого в барлозі. У голодний час за відсутності живої видобутку можуть харчуватися падаллю або рослинною їжею – ягоди, фрукти і навіть гриби. Більше двох тижнів вовк здатний обходитися без їжі.

Полювання та трофеї

«Робочий день» хижака починається у сутінках і закінчується вранці. Якщо ніч пройшла вдало, то вовки сплять, в іншому випадку полювання не припиняється і вдень. За один раз дорослий вовк здатний з’їсти 2-6кг плоті, голодний ж – удвічі більше – до 10кг. Існуюча думка, що вовки вбивають більше, ніж можуть з’їсти несправедливо. Залишки ніколи не пропадають, а зариваються для наступної трапези. Все, чим харчується вовк, буде укладено в «природний холодильник» і прекрасно збережеться.

Особливості сезонів

З настанням весни в раціоні вовків збільшується питома вага домашніх тварин. Пік зростання доводиться після середини літа, коли у вовків підростає вічно придатний виводок. Делікатесом вважається печінка, серце і легені. Вони дістаються «загоничі» – найсильнішому в зграї вовку. Це вожак. Всупереч існуючим стереотипам, що вовки їдять людей, документально не зафіксовано випадку, коли вовк з власної волі напав на людину.

Взимку вовча зграя на полюванні доходить до 15 особин: притягується молодняк з двох останніх виводків. Іноді зграя зустрічає відсіч з боку великих лісових тварин. Буває, що сутичка закінчується загибеллю одного з вовків і відступом залишилися в живих. У пошуках здобичі вони здатні пройти в глибокому снігу до 50 кілометрів. При цьому неможливо по сліду визначити кількість особин у зграї, оскільки хижаки йдуть слід у слід.

Годування цуценят

До восьми тижнів самка годує цуценят молоком кожні три години протягом 1-4 хвилин. Починаючи з трьох тижнів, в цьому процесі бере участь вся зграя, приносячи з полювання і отригівая цуценятам м’ясо. У восьмимісячному віці щенята вперше бачать сонце. У віці п’яти-шести місяців вони слідують за зграєю на полювання і поїдають свіже м’ясо. Вовченята мають природних ворогів, але однозначної відповіді на питання, їдять чи вовків, сьогодні просто немає.


Прокоментуй! »

Ще не має коментарів..

Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

Оставьте комментарий

You must be logged in to post a comment.