Як сервірувати стіл?

Опубликовал admin | Культура | середа 20 березня 2013 20:35


Як сервірувати стіл?

Нам важко уявити своє життя без святкових застіль і сімейних обідів, але неможливо здивувати гостей тільки відмінно приготованою їжею, адже ще потрібно знати, як правильно сервірувати стіл і дотримуватися якісь правила етикету за ним.

Перед сервіровкою необхідно спочатку переконатися, що весь посуд відмінно вимита і протерта, оскільки для гостя буде дуже неприємно пити з келиха зі слідами від помади або відбитками пальців. Для цього перегляньте особливо уважно кожен предмет столового начиння і протріть його рушником перед постановкою на стіл.

Досить серйозно потрібно підходити до підготовки перечниц, сільничок гірчичниці:

  • Солонки повинні бути з звичайного скла або кришталю, а їх краї повинні обкантовувати нержавіючим металом. Не варто насипати в них занадто багато солі.
  • перечниця можна наповнювати сухим перцем тільки на половину, при цьому отвори розташовані в її кришці повинні бути як можна менше. Відкриту посуд для чорного перцю не використовують, так як він швидко втратить свій аромат.
  • гірчичниці необхідно наповнювати дуже акуратно, щоб не забруднити її зовні. Також не варто її заповнювати до самих країв. У гірчицю потрібно додати кілька крапель молока, щоб вона не засихала.
  • На кожному столі обов’язково повинна бути сільниця і перечниця, а якщо ви подаєте м’ясні чи рибні страви, тоді обов’язково поставте ще й свіжий столовий хрін домашнього приготування. Також якщо немає м’ясних страв на столі, то не потрібно ставити на нього і гірчицю.

    Тепер перейдемо безпосередньо до того, як сервірувати стіл.

    Підготовка

    Спочатку необхідно запланувати, як ви збираєтеся посадити гостей за столом. Але варто врахувати, що на одну людину потрібно виділити мінімум 80 см від довгі столу. Тепер накриємо стіл скатертиною. Для цього потрібно розгорнути її на столі і тримаючи руками за кромку одного з країв плавно підняти, а потім різко опустити руки вниз, як ніби струшуючи її. Складка в центрі скатертини повинна виявитися по центру стола. Краї скатертини повинні рівномірно спускатися з усіх боків столу не міні чим на 25 сантиметрів, але і не нижче сидіння стільця.

    Якщо стіл необхідно накрити двома скатертинами, то під низ лягати та, яка далі від центрального входу в приміщення.
    Також варто накрити білими скатертинами всі столи і серванти які розташовані в даній кімнаті.

    Порядок сервіровки столу

  • Спочатку необхідно розставити фарфоровий або фаянсовий посуд
  • Після цього укладіть столові прилади
  • Тільки тепер можна поставити скло або кришталь (фужери, чарки і келихи ставлять на стіл, притримуючи за ніжку)
  • Сервіровка стола

    Якщо ви думаєте, про те, як красиво сервірувати стіл, і чи не складно це, то моя вам відповідь: все дуже просто! Головне дотримати кілька елементарних правил:

  • По центру кожного приладу ставиться сервірувати тарілка, або, в деяких випадках, її замінюють звичайною. Сервірувальна тарілка може відрізнятися від іншого сервізу (наприклад, може бути з позолоченою каймою), але обов’язково повинна поєднуватися з ним.
  • У сервірувальний тарілку ставлять тарілку з основною стравою – супом або закускою. Для супів подають звичайну тарілку, а для бульйонів – чашку. Зліва вгорі близько сервировочной тарілки також ставиться чашка для ополіскування пальців з теплою водою, в яку додають декілька крапель лимонного соку.
  • Розкладіть праворуч від тарілки ножі, а зліва вилки. Їх черговості така: ближче до тарілки кладуть ті прилади, які будуть використані самими останніми. Якщо для страви необхідна ложка, то вона кладеться зверху від тарілки.
  • Келихи необхідно розташувати зверху і праворуч від сервировочной тарілки. Першим буде використовуватися найдальший від тарілки келих.
  • Після кожного блюда необхідно прибирати всю використану посуд, прилади і келихи. Протягом всієї трапези на столі повинен залишатися тільки склянку з водою.
  • Для різних видів трапез також існують окремі способи сервіровки. До сніданку на столі ставиться ваза з серветками, пиріжкова тарілка, подається чайна ложка і закусочні ножі з виделками. Пиріжкова тарілка повинна бути розташована лівіше від місця, на яке ставиться закусочна або їдальня тарілка. Вилку кладуть ріжками вгору, зліва від тарілки, а ніж праворуч, повернувши лезо в ліву сторону.

    Расположеніе столових пріборов

    Якщо ж вам цікаво як сервірувати святковий стіл, то можу дати вам простий рада: сервірують стіл згідно всім правилам, але при цьому використовуйте гарні серветки, поставте посеред столу вази з квітами і кошики з фруктами. Також ви можете використовувати кольорову, гарну скатертину, з орнаментом на каймі або вишивкою. Скатертина повинна обов’язково поєднуватися з вашим сервізом. Ну, а якщо вам цікаво як виглядає повністю сервірований стіл, фото ви можете подивитися в інтернеті.

    Етикет

    Тепер давайте займемося вивченням правил етикету, для того щоб не впасти в бруд обличчям сидячи за столом з друзями або родичами. Найперше, що нам необхідно знати – це те, що сидячи за столом, можна спиратися на його край тільки зап’ястями, і лише жінкам можна ненадовго обпертися ліктем. Далі слід знати, що не можна комкать скатертину або серветки, а також протягувати ноги під столом.

    Під час трапези також не можна низько схилятися над тарілкою і широко розставляти лікті. Не можна дути на гарячу їжу і напої, а також чавкати і присьорбувати. Сидіти за столом треба рівно, а під час їжі і пиття трохи – трохи нахиляться у бік столу. Перед тим як випити з келиха після їжі, необхідно спочатку промокнути губи серветкою, при цьому жінки, фарбувальні губи повинні користуватися паперовими серветками. Вставати з-за столу можна відсуваючи стілець назад, при цьому не можна зачепити людей, що сидять по сусідству з вами.

    Сподіваюся, ці прості правила допоможуть вам при підготовці та проведенні будь-якого свята!


    Прокоментуй! »

    Ще не має коментарів..

    Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

    Оставьте комментарий

    You must be logged in to post a comment.