Як поводитися у ресторані?

Опубликовал admin | Культура | середа 20 березня 2013 20:35


Як вести себе в ресторані?

Кожна людина хоча б раз може побувати в ресторані. Як входити, як одягтися, як вести себе в ресторані, що і як їсти, платити чи чайові? Ці питання турбують кожного, хто перший раз збирається відвідати ресторан.

Як поводитися в ресторані

При спонтанному рішення піти в ресторан чоловік запитує про наявність вільного столика біля метрдотеля або офіціанта.

Якщо в ресторан збирається йти кілька людей і домовилися зустрітися біля ресторану, чоловіки повинні обов’язково прийти під час, що запізнилися чекають не більше 20 хвилин.

Якщо жінці доводиться чекати свого супутника за столиком, то переживати з цього приводу не варто. Чоловік, прийшовши, повинен вибачитися і пояснити причину запізнення, ну а жінка повинна пробачити і не псувати цей вечір образою.

Якщо зустріч у ресторані призначена заздалегідь, то чоловік повинен прийти раніше, роздягнутися, в офіціанта дізнатися, де знаходиться замовлений столик.

що прийшли дамі треба допомогти роздягнутися. У гардеробі залишається вся верхній одяг, пакети, портфелі, жінка з собою забирає свою сумочку. Потім пройти в зал. У приміщення залу жінка входить першої, але на півдорозі чоловік випереджає її і підводить до столика.

Чоловік сідає після своєї дами, обов’язково відсуваючи стілець, а потім присуваючи, коли дама сідає. Якщо столик невеликий, то чоловік сідає навпроти супутниці, а якщо великий, то чоловік займає місце праворуч. Найбільш зручне місце в ресторані біля стіни – обличчям до залу, а якщо столик в середині залу, то краще сидіти обличчям до входу.

За столик до знайомих сідати не слід, поки вас не запросять.

Якщо вас підсаджують до незнайомих людей, то знайомитися не обов’язково, можна просто привітатися і, звичайно ж побажати приємного апетиту.

Поправити зачіску можна біля дзеркала в гардеробі. Приводити в порядок зачіску, підфарбовуватися, поправляти одяг можна тільки в туалеті.

Етикет в ресторані

Етикет передбачає певні правила за столом.

  • На стіл, праворуч від тарілки, лягає декілька ножів і ложок, зліва від неї – вилки. Користуватися ними слід від краю до центру, взявши нову при зміні чергового страви.
  • Починати їсти потрібно з риби, ножем потрібно відокремлювати шматочки риби і їсти виделкою.
  • Курку потрібно обрізати акуратно ножем, потім є шматочки виделкою, а решту на кісточці курку можна брати руками, а потім сполоснути руки в тарілці з підкисленою водою, яку принесе офіціант.
  • Рубані м’ясні страви їдять без ножа.
  • Булочки не можна різати ножем, вмочати в бульйон, їх беруть руками, ламають на шматочки.
  • Хліб зазвичай лежить на тарілці і на ній відламують шматочки.
  • Вершкове масло спочатку кладуть на край тарілки, а потім спеціальним ножем намазують на хліб.
  • Спагеті їдять за допомогою ложки та виделки. Виделкою намотують макарони, а ложкою в цей час зверху підтримують.
  • Раки їдять пальцями, креветки – вилкою, а краби – невеликими щипчиками і спеціальної двозубою виделкою.
  • Пити напої потрібно тоді, коли проковтнуте те, що в роті. Не варто забувати витерти жирні губи, щоб не залишилося сліду на склянці.
  • Пудинги, креми їдять чайними ложками, а для мороженого є спеціальні плоскі ложечки.
  • Компот з фруктів подають у чашках на блюдце, на яке можна потім покласти кісточки. Компот з чашки пити не прийнято.
  • Яблука та груші поділяють фруктовим ножем на 4 або 8 частин, іноді зрізають шкірку.
  • Персик ріжуть на тарілці, видаляючи кісточку. А потім його їдять ножем і виделкою. Банани спочатку очищають від шкірки, а потім вже їдять за допомогою виделки і ножа.
  • Кава подають з ложечкою, однак їй пити не слід. Цукор, якщо немає спеціальних щипців, можна брати ложкою або руками. Шматочки цукру дробитиме не варто, треба почекати поки вони розчиняться.
  • Червоне сухе вино подається до м’яса, біле вино – до рибі, шампанське – до фруктів, до десерту ж – чай або кава, краще з коньяком.
  • Поведінка в ресторані

    Сидячи за столом в ресторані, не слід широко розставляти лікті, а також спиратися ними на край столу. Пані можуть ненадовго обпертися на стіл ліктем.

    Не слід грати чарками, приладами. Також не слід протягувати свої ноги під столом.

    Є й пити потрібно тихо, беззвучно. Ложку або вилку піднімають під час їжі, злегка нахиляючи голову.

    Суп в тарілці беруть ложкою від себе або справа наліво. Якщо супи або бульйони подаються в бульоніцах, то ложкою не користуються, а просто його п’ють.

    У той час, поки очікується виконання замовлення, можна замовити алкоголь. Якщо це буде вино, то офіціант може принести нерозпечатаних пляшку. Після того як пляшка схвалена, відкоркувати, кілька крапель вина наливають в келих чоловіки. Пригубивши вино, чоловік кивком схвалює цей напій. Після цього розливають вино іншим гостям.

    У ресторані курять тільки після десерту, коли вже подають каву.

    По закінченні застілля необхідно сплатити по рахунку. Зазвичай офіціант приносить рахунок в течці, туди лягають гроші, можна покласти і чайові, якщо обслуговування було хороше. Чайові можна давати з розрахунку не більше 10% від загальної суми. Якщо здача не забирається, то офіціант розуміє, що це чайові.

    Правила поведінки в ресторані

    Є кілька правил поведінки відвідувачів ресторану:

  • У дорогому ресторані потрібно обов’язково попросити метрдотеля показати вільний столик.
  • До офіціантові варто звертатися по імені.
    Якщо у нього немає бейджик, то краще запитати.
  • Серветку, що лежить на столі, треба розвернути, а потім покласти на коліна. Чоловік цю серветку може залишити на столі праворуч від себе. Губи під час їжі цій серветкою витирати не варто, можна витирати нею тільки кінчики пальців.
  • Жінки витирають свої нафарбовані губи паперовими серветками.
  • Замовляти спочатку слід холодні закуски, овочі, потім рибу, потім м’ясо. Після закінчення трапези можна замовити десерт, фрукти.
  • Столовий ніж зараз використовується для багатьох страв. Слід нож тримати в правій руці, а вилку в лівій, відрізати по шматочку. Всі відразу різати не варто.

  • Прокоментуй! »

    Ще не має коментарів..

    Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

    Оставьте комментарий

    You must be logged in to post a comment.