Які фрукти корисні?

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:43


Які фрукти корисні?

За своєю природою людина не відноситься до м’ясоїдних істот. Розумніше і фізіологічно правильніше харчуватися соковитими плодами рослин, ніж поїдати м’ясо. Природа передбачила всі варіанти харчування людини, і, виключивши з раціону продукти тваринного походження, він може продовжувати повноцінно жити, поїдаючи рослинну їжу, отримуючи з неї все, необхідне. А може, крім цього, гармонійно поєднувати в своєму раціоні фрукти, овочі і молоко з м’ясом.

Фрукти, особливо з регіону проживання людини, організмом засвоюються легше і повніше, ніж м’ясна їжа і завезені здалеку екзотичні продукти. Саме фрукти дозволяють очиститися організму, ссали й наситилися вологою одночасно, пригнічуючи гнильні процеси в організмі (у кишечнику), гальмуючи життєдіяльність хвороботворної мікрофлори.

Визначення і класифікація фруктів

До фруктам прийнято відносити соковиті плоди дерев і чагарників, зазвичай їстівні. Поділяють фрукти по ботанічним ознаками сімейств, наприклад на:

  • зерняткові (груші, айва, яблука),
  • кісточкові (персик, абрикос і т.д.),
  • цитрусові (апельсин, лимон, мандарин, грейпфрут, кумквата і т.д.),
  • субтропічні і тропічні плоди (гранати, манго, ананас, банани, інжир і т.д.).
  • Однак можуть бути застосовані й інші способи класифікації. Товарознавці продовольчих товарів до різновиду фруктів (як продуктів харчування) відносять ще і ягоди, і баштанні культури.

    Дієтологи, звичайно підрозділяють фрукти і плоди за ступенем вмісту цукрів і фруктози на солодкі (банани, інжир, хурма, груші і т.д.) і кислі (лимони, мандарини, апельсини і т.д.). Змішувати їх не рекомендується.

    Худнемо на фруктах

    Зниження маси тіла вимагає зменшення калорійності раціону. Фрукти підходять для процесу схуднення просто ідеально. При великому обсязі, соковитості, вони володіють невисокою калорійністю, містять вітаміни, ефірні олії, мікроелементи, клітковину і волокна.

    Як визначити, які фрукти корисні для схуднення? При вивченні дієт можна зустріти фразу: «Розвантажувальний день. Вжити до 1,5 кг будь-яких фруктів, окрім бананів ». Банани самі калорійні фрукти, однак, є дієти, побудовані на поїданні бананів.

    Для незначного зниження маси тіла застосовують розвантажувальні дні на яблуках, грушах, хурмі, мандаринах, апельсинах. Один вид фруктів вживається цілий день дрібними порціями. При виборі фрукта слід врахувати особливості свого організму, індивідуальну реакцію на фрукти.

    Хурма володіє терпкими властивостями, тому при її прийомі рекомендують або легке проносне або розслаблюючі елементи живлення. Цитрусові плоди можуть дати алергічну реакцію, тому їх застосовувати у великих кількостях потрібно з обережністю. Якщо немає можливості провести повноцінну розвантаження, то половинка грейпфрута в день значно вітамінізує ваш організм, допоможе звільнитися від шлаків.

    Не можна сказати, які фрукти корисніше для людини, оскільки вони мають різний хімічний склад і харчову цінність.

    Фрукти в раціоні вагітних

    Особливу фізіологічний стан жіночого організму – вагітність, вимагає до себе пильної уваги. Харчування змінюється і направлено на правильне формування і розвиток плоду без шкоди для організму матері. Збалансований раціон обов’язково включає фрукти. Які фрукти корисні вагітним? При вагітності рекомендують груші, яблука, абрикоси, персики, сухофрукти (урюк і курагу), інжир.

    Груші

    Груші містять унікальне поєднання ефірних масел, вітаміни Е, А, С, Р, В2, РР, фолієву кислоту, пектини, клітковину, залізо, марганець, калій, йод, молібден, кобальт, дубильні речовини та клітковину вуглеводи (фруктозу і глюкозу). Груша підвищує імунітет і настрій, нормалізує діяльність печінки і нирок, має легкий сечогінний ефект, що дозволяє зняти набряки. Її можна вживати в їжу хворим на діабет і ожиріння.

    Яблука

    Яблука містять вуглеводи, залізо, мінеральні солі, пектини, вітаміни, особливо велику кількість вітаміну С. Їх вагітним краще вживати в печеному вигляді, оскільки саме при такій обробці вони краще засвоюються і позитивно впливають на організм.

    Банани

    Банани – крохмалисті плоди з великим вмістом харчових волокон і калію. Вживання бананів корисно для роботи серця, травлення. Ще одна властивість бананів – нейтралізувати кислоту, використовують в гастроентерологи при лікуванні печії. У вагітних саме ця якість фрукта застосовується широко. Ще один варіант використання бананів, як антидепресантів. Навіть один банан в день запобігає розвитку синдромів хронічної втоми і сезонні депресії або значно полегшує їх перебіг.

    Цитрусові

    Цитрусові містять у своєму складі кислоти, що пригнічують гнильні процеси, вітамін С, необхідний особливо в сезони загострення простудних захворювань. Вода або чай з лимоном, полоскання горла цим складом, цілком поєднуються з дієтою вагітних.

    Застосування фруктів в народній медицині

    Нетрадиційна медицина застосовує фрукти в лікуванні та запобіганні різних захворювань. Визначити, який найкорисніший фрукт неможливо, оскільки їх склад і дії на організм різні.

    груші лікують порушення обмінних процесів, роботи нирок і печінки, підвищують імунітет, знижують частоту серцевого ритму. Яблуками очищають кишечник, витаминизируют організм, виводять солі важких металів (печеними). Бананами, абрикосами (курагою і урюком) підтримують роботу серцево-судинної системи, травного тракту. Цитрусовими плодами рятуються від інфекційних захворювань, осінніх депресій, знижують вагу. Інжиром лікують серцеві нездужання. Манго застосовують для очищення кишечника.

    Якщо ви хочете дізнатися, які фрукти корисні для серця, то почніть їсти плоди з високим вмістом калію, магнію і вітамінів. Ваш організм сам підкаже, що йому подобається найбільше.


    Прокоментуй! »

    Ще не має коментарів..

    Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

    Оставьте комментарий

    You must be logged in to post a comment.