Як варити макарони?

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:47


Як варити макарони?

Багато росіян із задоволенням їдять вироби з тіста – макарони. Найбільшу популярність макаронні вироби (паста) отримали в Італії. Дійсно, італійці знають толк в приготуванні пасти, недарма їх називають макаронниками. Найчастіше макарони роблять з пшеничної муки. Іноді використовують борошно з рису, гречки, бобів мунг і т.д. Саме слово “макарони”, на думку лінгвістів, походить від грецького “Макаров”, що значить “страва з ячмінного борошна”. У слов’янських народів ще в давнину були страви з тіста: локшина, галушки, галушки. Макарони стали одним з найпоширеніших і улюблених гарнірів на вітчизняних, так і зарубіжних кухнях. Це не дивно, адже це смачне і поживне блюдо можна приготувати всього за 15 хвилин! Давайте розберемося в тонкощах приготування макаронних виробів.

Як варити макарони?

Вибираючи в супермаркеті макарони, переконайтеся, що вироби високої якості і зроблені з твердих сортів пшениці. Ви так само можете визначити якість макаронних виробів безпосередньо при варінні. Продукт якісний якщо вода при варінні залишається прозорою (крохмаль не виділяється); макарони не розварюються, не злипаються, не розламується. Вибір макаронних виробів великий. У магазинах ви знайдете вироби різної форми: пір’я, ріжки, зірочки, колечка, спагетті і т / д. Макарони можна розділити на такі групи: довгі, короткі, макарони для затікання, для супів, фігурні. Вибір залежить від ваших кулінарних пристрастей. Спосіб приготувань для всіх видів макаронів один і той же.

Якщо ви не знаєте, як правильно варити макарони, то додержуйтеся подальших інструкцій:

  • Варіть макаронні вироби у великій каструлі. Кількість рідини беріть з розрахунку 1 літр воду на 100 грам продукту. Коли розраховуєте кількість води, пам’ятайте, що після варіння макарони збільшаться приблизно в з рази.
  • Поставте воду на сильний вогонь, додайте 7-10 грам солі на 1 літр води і доведіть до кипіння.
  • Швидко висипте макарони у киплячу воду і розмішайте, перш ніж вони встигнуть злипнутися. Можна додати у воду столову ложку рослинної олії, щоб запобігти злипанню. Однак, якщо ви плануєте в кінці присмачити блюдо спеціальним соусом, то цього робити не варто, так як масляна плівка не дозволить макаронам повністю увібрати в себе соус. Якщо ви варите спагетті, не треба їх розламувати. Акуратно натискайте на них, поки вони досить не розм’якнуть в гарячій воді. Потім укладіть їх в каструлі.
  • Почекайте, коли вода знову закипить, і збавте вогонь до середнього або маленького. Закривати кришкою макарони не слід. Періодично помішуйте ваше блюдо при варінні.
  • Зазвичай макарони варяться 10-12 хвилин. Самий вірний спосіб визначити готовність вироби – спробувати на смак. Якщо макарони тверді поваріть ще 2 хвилинки. Перетримувати макарони на вогні не можна – це чревато тим, що всі вироби злипнутися і перетворяться на несмачну клейку масу. Пам’ятайте, що більш тонкі і маленькі за розміром макаронні вироби варяться швидше, ніж великі.
  • Після закінчення варіння, злийте воду і відкиньте готові вироби в друшляк. Виливати абсолютно всю воду не треба, інакше макарони швидко пересохнуть. Промивати макарони холодною водою не слід. Вироби з твердих сортів пшениці (практично тільки такі зараз і продаються) не склеюються. Традиція промивати макарони мала місце в Радянському Союзі, коли виробів були не дуже якісні, виділяли багато крохмалю і внаслідок чого злипалися.
  • Ваше страва готова! Можна розкладати макарони в підігріті тарілки, присмачивши їх вершковим маслом, кетчупом, соєвим або сирним соусом. Якщо ви накладаєте спагетті, використовуйте спеціальні щипці. Піднімайте щипці високо, щоб відокремити одну порцію від іншого. Деякі воліють ще обсмажити макарони, щоб з’явилася апетитна хрустка скориночка. Так само можна посипати гарячі макарони тертим сиром.
  • Як варити макарони в мікрохвильовці?

    Сьогодні практично у кожного на кухні стоїть мікрохвильова піч. Її можна використовувати для приготування макаронних виробів. Принцип варіння такий же, як на плиті.

  • Використовуйте посуд великої ємкості. Налийте воду в 2 рази більше, ніж кількість макаронів. Посоліть і доведіть воду до кипіння. Покладіть макарони, за бажанням додайте рослинне масло.
  • Краще готувати макарони в мікрохвильовці в посуді, закритою кришкою з отвором. Варити слід на повній потужності 6-9 хвилин, а потім дати страві відстоятися в закритому посуді ще хвилин 8-10. Після цього воду необхідно злити. Макарони готові. При приготуванні в мікрохвильовій печі вироби не злипаються.
  • Як варити макарони “гнізда”?

    Не так давно на прилавках магазинів з’явилися цікаві макаронні вироби, зовні нагадують пташині гнізда. У процесі варіння “гнізда” часто втрачають свою форму і перетворюються на звичайну вермішель. Як не допустити цього і зберегти їх первозданну форму?

    У ресторанах для приготування “гнізд” використовують спеціальну алюмінієву форму. Будинки для цієї мети можуть послужити звичайні консервні банки, у яких видалена кришка і дно. Форму зсередини потрібно змастити маслом, всередину помістити “гніздо”. На сковорідку залити суміш рослинного і вершкового масла в пропорції один до одного, встановити на сковорідку форми. Обсмажити макарони з обох сторін на повільному вогні. Готову страву видавити з форми, нафарширувати овочами.

    Можна і зварити макарони “гнізда” не зіпсувавши їх зовнішній вигляд. Використовуйте сковороду з високими бортами або каструлю з широким дном. Налийте необхідну кількість води (щоб вона закривала гнізда на пару сантиметрів) і доведіть її до кипіння, підсолити. Помістіть в посуд гнізда так, щоб вони рівно лежали на дні, і не могли перевернутися на бік. Варіть вироби строго стільки, скільки вказано на упаковці. Готові вироби можна нафарширувати грибами, м’ясним фаршем, зверху посипати тертим сиром або бринзою.

    Макарони використовуються не тільки як гарнір для рибних і м’ясних страв, але і як необхідний інгредієнт у складі багатьох інших рецептів. Їх застосовують для приготування супів, салатів, запіканок, закусок і т.д. В італійській кухні одним з найважливіших атрибутів макаронних страв є соус. Італійці часто готують сирний, вершковий, м’ясної та інші соуси.

    Існує поширена помилка, що від макаронів товстіють, але це не так. Макарони з твердих сортів пшениці містять складні вуглеводи, які не впливають на збільшення маси тіла (якщо макарони з іншої муки, наприклад, яєчні, то калорійність їх набагато вище). Тому не бійтеся погладшати і сміливо включайте в раціон макаронні вироби.

    Тепер ви знаєте, як правильно варити макарони. Смачного!


    Прокоментуй! »

    Ще не має коментарів..

    Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

    Оставьте комментарий

    You must be logged in to post a comment.