Як варити картоплю?

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:47


Як варити картоплю?

З картоплі можна приготувати неймовірну кількість страв. Це можуть бути всілякі салати, запіканки, картопляні котлети, деруни, рагу і просто традиційне пюре або смажена картопля. Але для початку важливо вміти просто варити картоплю правильно, тим більше це можна зробити різними способами: зварити її очищену або в мундирі, в мікрохвильовці або на плиті. Як і у всіх рецептах, тут теж є свої тонкощі і нюанси, які потрібно знати.

Як правильно варити картоплю?

Якщо ви хочете відварити картоплю для того, щоб з нього приготувати пюре, або просто поїсти вареної картоплі, то дотримуйтесь наступної інструкції.

В першу чергу вам необхідно відібрати відповідні бульби, краще всього, якщо вони будуть майже однакового розміру. Це буде сприяти тому, що вся картопля в каструлі звариться одночасно. В іншому випадку, дрібні картоплини можуть розваритися, а великі так і залишаться твердими. Щоб прискорити процес варіння великих картоплин, їх можна розрізати навпіл. Наступним кроком буде очищення картоплі від шкірки і промивка. Після цього, бульби потрібно укласти в каструлю і залити водою, щоб вона повністю покривала всю картоплю, і посолити. Тепер закрийте каструлю кришкою, поставте на плиту і доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, потрібно зменшити вогонь на половину і засікти приблизно 20 хв. Як правило, за цей час картопля встигає зваритися. Але для того, щоб переконатися в цьому остаточно, потрібно перевірити готовність. Проткніть саму велику картоплину виделкою. Якщо вилка входить легко, значить картопля готова, пора зливати воду і викладати на блюдо. Продукт готовий до вживання! У готову гарячу картоплю можна покласти вершкового масла, злегка присолити її і посипати зеленню. Краще всього подавати картоплю з м’ясними або рибними стравами.

Як варити картоплю в мундирі?

Картопля, зварена в мундирі, вважається більш корисною, оскільки шкірка відмінно зберігає корисні речовини і не дає їм виварювати. Більш того, така картопля краще зберігає свій аромат і смак і залишається більш пружною.

Перейдемо безпосередньо до варіння. Вам потрібно вибрати однакову за розміром картоплю, гарненько її промити, покласти в каструлю і повністю залити водою. На наступному етапі важливо її посолити з розрахунку 1/2 – 1 ч. л. солі на 2 – 3 літри води. Сіль не дозволить картошке розтріснутися. Далі накрийте каструлю кришкою, поставте на максимальний вогонь і доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, температуру потрібно зменшити до мінімуму і варити 20 – 30 хв. Час приготування буде залежати від сорту картоплі і розмірів бульб. Через 20 хвилин починайте перевіряти картоплю на готовність. Як тільки вона звариться, її потрібно зняти з плити і злити воду.

Як варити картоплю для салату?

Коли ви варите картоплю для салату, найголовнішим буде не переварити її. Інакше її буде дуже складно різати, шматочки будуть прилипати до ножа, розвалюватися і деформуватися. І ми ризикуємо в салаті замість кубиків картоплі побачити пюре. Щоб цього не сталося, дотримуйтесь наших порад.

Найкраще варити картоплю в мундирі. Як вже було згадано вище, шкірка зберігає пружність картоплі, і від цього її легше різати. Крім того, воду, в якій вариться картопля, потрібно підсолити, щоб картоплини не розвалилися. Перед термічною обробкою рекомендується проткнути бульби виделкою в декількох місцях. Час варіння буде коливатися від 20 до 40 хвилин в залежності від сорту картоплі. Для салатів радять вибирати сорти з низьким вмістом крохмалю. Як правило, саме такою є картопля, привезена з Ізраїлю. Після того, як картопля звариться, з неї потрібно злити воду і облити холодною водою. Завдяки такому прийому картопля буде легше чиститься. І ще одне важливе правило: не залишайте картоплю в рідині. Від цього вона може придбати неприємний запах і розкиснути.

Як варити картоплю в мікрохвильовці?

Існує декілька способів. Найбільш цікавими нам здалися наступні три. Зупинимося на них докладніше.

Спосіб № 1. Вибираємо середні за розміром картоплини, ретельно їх промиваємо і кладемо в глибоку тарілку. Тепер треба налити води. Зверніть увагу, що води повинне бути зовсім небагато, всього 2 – 3 мм на дні. Потім ставимо тарілку в мікрохвильовку, накриваємо кришкою, встановлюємо максимальну потужність і час 8 – 12 хвилин. Через 8 хвилин пора перевірити картоплю на готовність. Якщо вона залишилася твердою, то потрібно додати декілька хвилин.

Спосіб № 2. Помийте і викладіть на тарілку кілька картоплин. Зробіть на шкірці надрізи в декількох місцях. Води додавати не потрібно. Просто поставте тарілку з картоплею в мікрохвильовку на 5 – 7 хвилин при максимальній потужності. Після закінчення цього часу потрібно перевірити готовність картоплі. Якщо вона буде не готова, то потрібно просто додати кілька хвилин

Спосіб № 3. Вам буде потрібно картопля, сіль і звичайний целофановий пакет або пакет для запікання. Отже, бульби чистимо, миємо, ріжемо навпіл і укладаємо в пакет. Тепер картоплю потрібно посолити і потрясти пакет, щоб сіль рівномірно розподілилася.
Далі, зав’язуємо пакет. Хтось радить зробити в ньому маленьку дірочку для виходу пари, а хтось навпаки говорить про те, щоб пара залишався всередині, тому отворів робити не потрібно. Виберіть самі, якої точки зору ви будете дотримуватися. Тепер помістіть пакет в мікрохвильову піч на 15-20 хв на максимальній потужності. Після цього, акуратно дістаньте пакет і розріжте його. Будьте обережні, з пакету буде виходити гаряча пара.

Блюдо готове до вживання! Смачного!

Ось стільки способів варіння картоплі ми змогли вам запропонувати. Сподіваємося, ви змогли знайти відповідь на питання: як варити картоплю. Успіхів вам у ваших кулінарних починаннях!


Прокоментуй! »

Ще не має коментарів..

Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

Оставьте комментарий

You must be logged in to post a comment.