Як пити кальвадос?

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:47


Як пити кальвадос?

Кальвадос – це міцний алкогольний напій зі смаком яблук і фортецею 40-44%, іншими словами – це яблучна горілка. Готують її із спиртів на яблуках, а витримують як коньяк, в дубових бочках. Батьківщиною напою визнана Нормандія.

Багато років про кальвадос ніхто не знав, він як би був в тіні популярних коньяку і бренді. Активно вживати кальвадос почали солдати під час другої світової війни. А ще своєї нинішньої популярністю кальвадос зобов’язаний Е.М.Ремарку, який так часто згадував цей напій в своїх книгах. У своїх творах він називає його “напоєм мрій”, “напоєм зустрічей і розставань”. Перечитуючи його романи, хочеться спробувати цю горілку.

Як пити кальвадос кожен вирішує сам, але найчастіше його п’ють в оточенні близьких людей після обіду або вечері, щоб цілком оцінити смакові якості. Але все ж цінителі цієї горілки помітили, що стос кальвадосу до їжі або під час її покращує апетит, відповідно, сприяє кращому травленню. Такі властивості надає Кальвадос яблучна кислота. Якщо у вашому меню багато страв, то кальвадос п’ють і в перерві між стравами.

Саме тому в наш час ніхто правильно не відповість на питання як правильно пити кальвадос. Часто його подають як спертися, п’ють чистим з льодом, ну і, звичайно ж, використовують в коктейлях.

Варто відзначити, що конкретних правил, як і коли пити цю горілку немає, можна тільки рекомендувати те чи інше її вживання. Додам, що кальвадос-кращий діжестів (від лат. Digestivus, digestif – засіб, що сприяє травленню).

Зазвичай кальвадос п’ють з келихів для коньяку, так само використовують келихи для білого вина, можливі й інші варіанти келихів. Подають горілку не охолодженої, приблизно кімнатної температури. Чудово поєднується з кавою, молочним шоколадом і з різними фруктами. Перед тим, як випити кальвадос, келих з горілкою кілька хвилин зігрівають долонями для того, щоб відчути яблучне післясмак.

Кальвадос легко приготувати в домашніх умовах. Домашній кальвадос стовідсотково високої якості. Виробництво кальвадосу – досить складний і довгий процес, він має на увазі тривалу витримку спиртів (від 3 років), саме тому будинку ми його готуємо спрощено.

Нам знадобляться яблука різних сортів, дріжджі (краще використовувати натуральні), дубові стружки. Вичавлюємо сік з яблук, додаємо дріжджі, потім поміщаємо його для бродіння в холодне місце. Через 3 дні потрібно перегнати сік двічі. Після цього розливаємо по пляшках, додавши в них трохи дубових стружок. Закупорюємо пробкою, яка повинна бути натуральною. Через кілька місяців витримки отримуємо напій міцністю від 38 до 50%

Так само існують рецепти горілки з інших фруктів, але, зрозуміло, що це не кальвадос.

Краще спробуємо приготувати коктейлі з кальвадосом. Ось деякі рецепти:

  • “Нью-йоркське яблуко”, це коктейль стане прикрасою будь-якого Вашого свята. Нам знадобиться 40 мл кальвадосу, 20 мл вермуту rosso, лід, компоненти просто перемішати в шейкері.
  • “Яблуко Ньютона”. Беремо 40 мл кальвадосу, 10 мл лікеру кюрасо Triple sek, лед.Все перемішаємо в шейкері, потім процідимо. Подавати в келихах для коктейлів.
  • “Приємне пригода”. Тут так само все просто. Потрібно лише перемішати в шейкері 40 мл кальвадосу, 20 мл джина і 20 мл грейпфрутового соку і можна насолоджуватися ароматом.
  • “Нормандія”. 30 мл кальвадосу, 20 мл соку апельсина, 10 мл цукрового сиропу просто струсіть в шейкері, додайте лід і влийте у склянку, краї якого обсипані цукровою пудрою.
  • “Зоряний коктейль” – цвях програми! Обов’язково подавати з оливами. Змішаємо в шейкері 40 мл кальвадосу, 20 мл вермуту dry. Влити суміш в келих для коктейля, кинути туди кубики льоду і покласти оливку на шпазі. Ви тільки спробуйте!

  • Прокоментуй! »

    Ще не має коментарів..

    Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

    Оставьте комментарий

    You must be logged in to post a comment.