Як приготувати калину?

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:43


Як приготувати калину?

Більшість з нас хоч раз чули про те, що калина дуже корисна для здоров’я, але мало хто знає, як використовувати цю гіркувато-терпку ягоду. Варення з неї не варять з тієї причини, що дуже дрібну кісточку неможливо видалити. Не використовують калину і для компотів – вона володіє специфічним смаком, та й у свіжому вигляді – тільки для любителів. Тому ніхто і не збирає калину. Але якщо знати деякі секрети збирання та зберігання цієї ягоди, і що зробити з калини, то можна забезпечити себе і своїх близьких вітамінами до самого літа.

Секрет збору ягід

Збирати калину слід тільки після початку заморозків, саме після них пропадає гіркий присмак, і ягоди стають терпко-солодкуватими з легкою гіркуватістю. І, що найдивніше, в злегка підморожене ягодах підвищується концентрація корисних речовин. Якщо ви зібрали ягоду, не дочекавшись приморозків, і не знаєте, що зробити з калиною, вихід дуже простий – помістите немиті ягоди в морозильну камеру на пару годин – ефект буде такий же, як і від злегка підморожене на вулиці ягід.

Приготування калини

І все ж, вона смачна, ця калина-ягода. Рецепти допоможуть вам правильно приготувати відмінні десерти, які не тільки смачні, але і дуже корисні для здоров’я. Для цих цілей можна використовувати, як свіжу ягоду, так і сушену. Висушити калину нескладно: зібрані грона зв’язати в пучки і підвісити в провітрюваному прохолодному приміщенні, наприклад, на горищі або на заскленому балконі. Перед використанням сушені ягоди необхідно замочити в гарячій воді на кілька годин.

Розглянемо, як приготувати калину. Приготування цієї ягоди трохи клопітка, ніж у всіх інших, але результат того вартий.

Протерта із цукром калина

Промиту і відокремлену від гілочок калину викладаємо в ємність і ретельно тиснемо толкушкой. Розім’яту ягоду невеликими порціями викладаємо на сито і протираємо, відокремлюючи макуха від м’якоті та соку. Протерті ягоди змішуємо з цукром, розкладаємо по банках і прибираємо в холодне місце. На літр ягідного пюре необхідно близько 500 г цукрового піску. З залишився макухи можна зварити компот або кисіль.

Є ще кілька рецептів, як приготувати калину, але корисні і лікувальні властивості цієї ягоди будуть трохи менше, ніж при першому способі її приготування (без термічної обробки).

Джем з калини

Заливаємо ягоди окропом і залишаємо на кілька хвилин. Зливаємо воду, протираємо ягоди через сито, додаємо в рівних пропорціях цукор і проварюємо джем близько 15 хвилин. Охолоджуємо і розливаємо по ємностей. Джем можна додавати в чай або варити з нього кисіль.

Калиновий сироп

Заливаємо 500 г калини півлітра води, додаємо стакан цукрового піску. Суміш кип’ятимо близько 10 хвилин, проціджуємо через марлю, добре віджимаючи макуха.
Розливаємо по ємностей і поміщаємо в прохолодне місце. Використовуючи калиновий сироп, можна приготувати різноманітні як алкогольні, так і безалкогольні коктейлі. Також його можна додавати до смаку в чай.


Прокоментуй! »

Ще не має коментарів..

Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

Оставьте комментарий

You must be logged in to post a comment.