Корисні властивості перцю

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:47


Корисні властивості перцю

До роду перців сімейства перцевих відноситься більше півтора тисяч видів рослин. В якості прянощів з них вживаються лише 6 видів. Так, найароматнішою є чорний перець, найгострішим – червоний, а найпікантнішим – болгарський перець. Крім приємних смакових якостей, всі вони володіють і певними корисними властивостями.

Властивості чорного перцю

Родом чорний перець із Південної Азії. Як пряність використовуються його незрілі висушені плоди. Для того щоб чорний перець не втратив свій аромат і корисні властивості набувати його слід цілими горошинами і розмелюють їх у міру необхідності. Хімічний склад плодів чорного перцю до кінця все ще не вивчений. У них міститься ефірна олія, вітаміни С і Е, гіркий глікозид пиперин, крохмаль.

З давніх часів відомо, що при прийомі всередину чорний перець збільшує силу травних органів, енергію нервової системи, очищає від мокроти і покращує апетит. Варто розглянути більш докладно його корисні властивості. Чорний перець допомагає полегшити важкий стан при такому поширеному в сучасному світі недузі, як геморой. Крім цього чорний перець зменшує газоутворення і покращує перистальтику кишечника, завдяки чому усуваються запори. Для поліпшення травлення слід також вживати в їжу чорний перець. Його досить просто додати в блюдо. Він почне стимулювати смак, змушуючи тим самим шлунок збільшити свою секрецію соляної кислоти, що сприяє травленню.

Чорний перець незамінний помічник при боротьбі із зайвою вагою – він знижує апетит, стимулює розпад жирових клітин, сприяє потовиділенню.
Чорний перець також має антибактеріальну і антиоксидантний ефект. Завдяки знаходиться в складі чорного перцю піперіна, підвищується біодоступність деяких поживних речовин. Крім цього, чорний перець має протисудомні та антиканцерогенні властивості.

Властивості червоного перцю

Червоний перець також володіє цілим рядом корисних властивостей. Однак для того, щоб зберегти його позитивний вплив на організм необхідно правильно застосовувати його. Дуже часто червоний перець додають вже до готового блюда, а це в свою чергу не правильно. Його слід додавати під час приготування страви, як правило, за 5-10 хвилин до його готовності. Особливо корисно додавати червоний перець меленим в різноманітні овочеві страви, при цьому поєднуючи його з лавром, базиліком і часником. Серед усіх овочевих культур в червоному перці знаходиться найвищий відсоток вітамінів С і А. Вживається навіть зовсім в невеликій кількості червоний перець чудово зміцнює імунну систему, надає стимулюючу дію, підтримує обмін речовин і циркуляцію крові, а також покращує апетит і травлення.

Червоний перець є відмінним профілактичним засобом від серцевосудинних захворювань. Ця властивість обумовлена здатністю знижувати рівень холестерину в крові. Також червоний перець володіє сильним кровоспинну дію. І це далеко не всі його корисні властивості. Червоний перець чудово допомагає знизити артеріальний тиск, а також захистити організм від деяких видів раку. Червоний гострий перець здатний укріпити кровоносні судини, він робить їх більш еластичними, що допомагає краще пристосовуватися до коливань тиску. Також в червоному перці міститься велика кількість різних мінералів і вітамінів, які обов’язково мають бути в щоденному раціоні. Червоний перець є відмінним помічником у боротьбі з інфекціями, оскільки він володіє антибактеріальними властивостями. Крім цього, перець Чилі може допомогти і при лікуванні нежиті. Він здатний стимулювати секрецію, яка допомагає в чищенні носа від слизу.

Властивості болгарського перцю

Далеко не кожен овоч здатний похвалитися таким широким набором мікроелементів і вітамінів, як болгарський перець. Так, що входить до його складу алкалоїд капсаїцин, сприяє зниженню артеріального тиску, поліпшенню роботи шлунку, підвищення апетиту, а також розрідженню крові, що перешкоджає утворенню тромбів. У болгарському перці у великій кількості міститься бета-каротин (вітамін А) і вітамін С. Тому, вживаючи в день всього 30-40 грам перцю, можна поліпшити свій зір, стан шкіри, стимулювати ріст волосся, укріпити нігті і підвищити свій імунітет. Ці вітаміни є дуже потужними антиоксидантами, які ефективно нейтралізують вільні радикали. Саме вони і є основною причиною виникнення холестеринових бляшок в артеріях, які і призводять до захворювань серцево-судинної системи.

Немає жодного овоча, здатного змагатися з болгарським перцем по силі впливу при безсонні, стресах, погіршенні пам’яті, цукровому діабеті і хронічної втоми організму. Все це завдяки що знаходилися в перці вітамінам В1, В2 і В6. Якщо приймати болгарський перець в комплексі з фолієвою кислотою, то можна знизити рівень гомоцистеїну, який є причиною виникнення серцевих нападів і інсультів.

Корисні властивості перцю також обумовлюються і наявністю в його складі вітамінів Р і С. Завдяки чому щоденне вживання в їжу болгарського перцю сприяє зміцненню стінок судин, зниження їх проникності і підвищенню еластичності.


Прокоментуй! »

Ще не має коментарів..

Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

Оставьте комментарий

You must be logged in to post a comment.