Cостав дріжджів

Опубликовал admin | Їжа та напої | середа 20 березня 2013 20:43


Cостав дріжджів

Що ми знаємо про дріжджі? Насправді ми звикли вважати дріжджі продуктом для додавання його при приготуванні різних страв. Дріжджі додають в хлібне тісто, будь-яку іншу випічку, внаслідок чого тісто добре піднімається, стає пишним, повітряним і ароматним. І ще в радянські часи дріжджі були популярні серед маленьких школярів, які, бажаючи побешкетувати, додавали даний продукт в шкільний трубопровід.
Однак чи замислювалися ми, в чому секрет дріжджів, які вони за складом і чому вони викликають такий результат?

Що являють собою дріжджі

Насправді, дріжджі є живими організмами, а точніше певним видом одноклітинних грибів. Склад дріжджів досить таки простий. Дріжджові гриби складаються з клітин, які здатні вегетативно розмножуватися. При метаболізмі відбувається процес бродіння, який припиняється при доступі кисню в дріжджові гриби. Однак при гарній концентрації глюкози, бродіння може продовжуватися навіть за наявності кисню. Вчені ще зовсім давно навчилися вигідно використовувати цей процес, який корисний не тільки в кулінарії, а також у видобутку різного роду енергії.

Пивні дріжджі

Існують різні види дріжджів, які трохи відрізняються за своїм складом. Пивні дріжджі, склад яких був вивчений вченими, використовується для приготування своєрідного напою, який відомий нам як пиво. Також продукти даного виду дріжджів використовують в медицині як вітамінів або ж харчових добавок, які сприяють нарощуванню м’язової маси або збільшення маси тіла. Це засіб популярно серед спортсменів, які працюють над своїми м’язами, а також серед людей, які хочуть поправитися. Самі пивні дріжджі поділяють на два типи: верхнього та нижнього бродіння. Різниця полягає в температурі бродіння дріжджів, яка вибирається для приготування різних сортів пива.

Хлібопекарські дріжджі

Що стосується інших дріжджів, зустрічаються хлібопекарські дріжджі, склад яких є досить-таки багатим, але не дає право дріжджовий хліб вважати корисним. До складу таких дріжджів входять білки, вуглеводи, вітаміни, азот, а також кислоти і природні хімічні речовини. Використання хлібних дріжджів додає страві вишуканий аромат, легкість, легкість і апетитний вигляд. Відомий факт, що в будь-яких супермаркетах, які займаються випічкою, в вироби додається даний продукт.

Хімічний склад дріжджів

Науці відомо, що хімічний склад дріжджів не постійний і може змінюватися в залежності від виду і від впливу навколишнього середовища. Містять дріжджі в основному воду і менше суху речовину. До складу цього продукту входять: неорганічні речовини, які включають в себе фосфорну кислоту і калій, вуглеводи, які складаються з полісахаридів і глікогену, азот, амінокислоти, білки і ліпіди. Під впливом низької або ж високої температури, вологи, прямих сонячних променів склад дріжджів може змінюватися значно.

Якщо ж повернутися до використання дріжджів в побутовому житті, то тут варто додати, що на сьогоднішній день точно не встановлено, чого більше можуть вони принести – користі, або ж навпаки, шкоди. Деякі хімічні речовини, що містять у даному виді грибів, можуть негативно сприйматися організмом людини. Однак інші продукти можуть принести і користь. Загалом, вживання містять дріжджі продуктів, не повинно бути надмірним.


Прокоментуй! »

Ще не має коментарів..

Стрічка RSS коментарів цього запису ... TrackBack URI

Оставьте комментарий

You must be logged in to post a comment.